E-(nayi)Değirmen Nedir?

E-(nayi)Değirmen (ki bundan sonra Enayi Değirmen olarak anılacaktır, zira yazılışı zorluyor insanı) subjektif, katılımcı, periyodları belirsiz, asla herhangibir şeye alternatif olmayan, ama itirazı da esas kabul eden enayi birşeydir.
"Okuram kardaş yazı bilmem/
Bu yazı da gördük, gelecek yazı bilmem"
diyen ozanın aksine burada okuyan herkes hemen yazmalıdır: Yorum yaparak ve yazar olarak.
Blog, Bozcaada Derneği üyeleri dışındakilere de doğal olarak açık olduğundan, üyeler tarafından bilinen bazı konular tekrar edilebilir.

Enayi Değirmen Niye Var?

Bozcaada haberlerini düzenli olarak aldığımız E-Değirmen'in yayınının bir süreliğine kesilmesi ve bir enayinin bir kereliğine diye yola çıktığı halde, adaseverlerin ısrarı üzerine Bozcaada ve ilgili herşey üzerine yazılsın ve herkes katılsın diye var.

Şimdi bırakın kendinizi, içinizde bir Ada imgesi, ve..
itiraz edin:
İtiraz değişim, değişim yaşamdır.
Kısaca "İtiraz Esastır"

11 Haziran 2007 Pazartesi

İlk Enayi Değirmen

Bazıları için tekrar ama, kayıtlara girsin diye 04 Haziran 2007 tarihli ilk Enayi Değirmen:

Bu hafta sonuna hızlı girdik.
Bir faaliyet, bir faaliyet...
Bitap düştük etkinliklerden.

Yaklaşık 100 Bozcaada'lı cuma gecesi Fenerbahçe'nin şampiyonluklarını kutladı. Eğlence sırasında Fenerbahçe'nin Basketbol Liginde de şampiyon olduğunun haberinin Şehir Restoran'a ula?masıyla coşku katlandı.
Tarafsız gözlemcilerce altı çizilen bir husus da Ada'da pek de sık rastlanmayan bir şekilde herkesin bu geceye eşleriyle ve ailece katılmaları oldu. Marşlar, davul zurna ve su gibi akan rakı eşliğinde organizasyon komitesi de herkesin övgüsünü kazandı. Bu yıl gelenekselleşen ve ikincisi düzenlenen Fenerbahçe Şampiyonluk Gecesi gibi bir gecenin geçen sene rakip takım taraftarlarınca niye düzenlenmediği gecenin en sık sorulan sorusuydu. Altı çizilecek diğer bir husus da rakip takım taraftarlarının da geceye ilgi göstermeleri ve Fenerbahçeliler tarafından hüsnü kabul görmeleriydi. Benzeri davranışların sahalarda da görülmesi ve seneye kim şampiyon olursa olsun böyle bir organizasyonun tekrarlanması dileğiyle gece "Sarı - lacivert / en büyük Fener!" tezahuratlarıyla noktalandı.

Cumartesi ve pazar günleri ise uçtuk!

Çocuklar uçurtma uçurdu göklere, büyükler ise kendileri uçtu.
Gelenekselleşmesi hedeflenen UÇ UÇ 2007 Bozacaada Uçurtma Festivali Ada semalarını çiçek bahçesine çevirdi.
Onlarca çocuk ve tabi babaları keyifli ve heyecanlı bir gün geçirdiler.

Değişik kategorilerde ödüller dağıtıldı. Nedense aklıma "Uçurtmayı Vurmasınlar" filmi geldi.

Herkesin dileği bu organizasyonun sonbaharda tekrarlanması oldu.
Bu organizasyon da herkes tarafından övgüyle karşılandı.

Büyükler ise çocuklar kadar hayal dünyasında değildiler !
Onlar, Bozcaada Derneği organizasyonu ile ütopyaların gerçekten olup olamayacağını, gerçekleşme ihtimallerini filan tartıştılar.

Karikatürist Kamil Masaracı, Prof Dr. Ömer Naci Soykan ve Dr. Mustafa Sütlaş'ın konuşmacı olarak katıldı?ı, şair Haydar Ergülen'in ise son anda çıkan bir sağlık sorunu (nasıl ve neyin sağlığının sorunu olduğu ayrı bir yazı konusudur) nedeniyle bizi yalnız bıraktığı konuşmalar sonunda yoğun tartışmalar yaşandı. Hatta bu başı sonu birbirine karışan tartışmalar Kamil Masaracı'nın karikatür sergisi ve kokteyl sırasında da devam etti. Hoca'nın cennet ile marksist ideolojiyi aynı kategoride değerlendirmesi yoğun tepki aldı, en azından benim tarafımdan!

Geçen ay trafik toplantısına uzman olarak katılan Murat Yıldız Hoca'nın da bu organizasyonlar sırasında Ada bulunup toplantılara katılması hoştu da, acaba onun Ada'da bulunmasının başka bir amacı mı vardı? Yoksa bu yaz daha az trafik sorunu yaşayan bir Ada'mız mı olacak soruları Ada'da bir "ütopya"nın gerçekleşmesi anlamına mı geliyordu?
Aslında bunun bir ütopya mı yoksa ne olduğu konusunda Ömer Naci Hoca'dan bir görüş alsak mıydı? Bilemiyorum.

Bu arada bir dernek uygulaması, üstelik ısrarlı ve katı bir biçimde uygulaması da şiddetle protesto edildi: Kokteylde içecek olarak sadece su ve şarap vardı!
Musti tarafından sularını bitirdiğim konusunda yoğun eleştiri almama sebep oldu.
Tamam şarap adasıyız da, su ve şarap dışında da içilecek sıvılar var. Önemle hatırlatırım.

Kısacası güzel günlerdi.

Bu arada feribot tarifesi 01 Haziran itibariyle yazlık uygulamaya geçti. Buradan görebilirsiniz.
E(nayi)-Değirmen bitti.



E(nayi)-Değirmen periyodları Vildan'a bağlı periyodik bir dergidir.
Her türlü yazı, resim, görüş, ve ne varsa kopyalayabilir, yayabilir, isterseniz print edip buruşturup çöpe fırlatabilirsiniz...

Yazar/Editör/Mizanpaj/Foto/Haber/Yorum: Melih
Sansür Heyeti: Semra (allahtan uyuyor, yırttık; derginin içeriğini görmeden ismine bile itiraz etti, dergiyi heran kapatabilir.)

2 yorum:

Adsız dedi ki...

itraz esastır!
neden adadaki bir kısım faliyetler ( örneğin ütopya çalışması ) adaya temmuz-ağustos ayında gelebilenler düşünülerek tarihlendirilmiyor.Yoksa bizim ütopyalarımızdan mı çekiniliyor :)))

Adsız dedi ki...

Fenerbahçeliler gecesinde herşey yolunda giderken polisler niye geldi? Biri mi ihbar etti? Adalıların çoluk çocuk eğlenmesinden kim rahatsız oldu? Adalı bir Galatasaraylı bile o güzel geceye leke düşürmeyi düşünmez. Çünkü yaratılan gece öyle güzeldiki birçok cimbomluda geceye aileleriyle katılmıştı...